Putin daima kazanır

Rusya’da yapılan seçimleri yüzde 87.5 oyla yine Putin kazandı. Beşinci defa ve oyu artarak üstelik!

Ukrayna savaşı, Rusların kitleler halinde savaştan kaçması, savaş ve ambargonun tahrip ettiği ekonomi…

Sandığa uydurma oylar atılmış olabilir ama pek azdır. Yüzde 87.5 oranı sandıktan çıktı. Asıl tahlil edilmesi gereken budur: 24 yıldır ülkeyi yöneten, son oarak da ülkesini tahripkâr bir savaşa, iktisadi ambargolara sürükleyen bir lider niye yıpranmaz?

Bunun iki cevabı var:

  • Çarlara, ardından, Lenin’lere, Stalin’lere, Komünist diktatörlere itaate şartlanmış bir toplumun hafızasında hatırlayabileceği etkin bir demokrasi tecrübesi ve kültürü çok zayıf…
  • Böyle bir toplumda aktif bir muhalefet de yok. Hatta muhalefeti “hain” diye ezme geleneği çok kuvvetlidir.

RUSYA GELENEĞİ

Bütün siyasi tarih ve siyaset bilimi kitaplarında Rusya tarihi “otokrasi” ve “despotizm” kavramlarıyla anlatılır. Rus yazar Tibor Szamuelly “The Russian Tradition” adlı kitabında, “oğlunu bile bizzat işkenceler yaparak öldüren” Petro’nun modernleştirme politikasının insani maliyetinin çok ağır olduğunu anlatır. ‘Batılı modelde’ kurduğu Petrograd şehrinin, “Rus serflerin, köle-işçilerin kemikleri üzerinde yükseldiğini”, Petro’nun iktidar yıllarında “köle işgücü, açlık, isyan, bastırma, kitlesel sürgünler” gibi sebeplerden Rus nüfusunda azalma olduğunu yazar. (S. 140)

Petro’nun modernleşme projesi, olabilecek sivil toplumu, orta sınıfı devlet gücüyle ezerek, ileride Lenin’i, Stalin’i ve de Putin’i çıkacak modern “otokrasi”nin temellerini attı. Yine Szamuelly’ye göre, geleneksel Rus despotizmi toprak aristokrasisine, sosyal statüye, feodal aile bağlarına dayanıyordu. Petro, bu sosyal hiyerarşiyi kan ve şiddetle tasfiye etti, toprak sahiplerini devletin organları aline getirdi. Modern “militarize olmuş bir bürokrasi” yaratarak modern Rusya’nın kurucusu oldu.

Bolşevik ihtilali kanlı bir darbe ve iç savaşla bu yapının ele getirilmesi, mülkiyetin de tasfiye edilmesiydi.

BOLŞEVİK SOSYALİZMİ

Bolşevik sosyalizminin Rusya’ya en büyük darbesi, orta sınıfı ve sivil toplumu artık tamamen yok ederek, “militarize bürokrasi”nin, parti örgütlenmesi halinde toplumun bütün hücrelerini istila etmesidir. Brzezinski, Bolşevik rejimi olmasaydı Rus kalkınmasının daha ileri bir aşamaya ulaşacağını yazar. O zaman demokrasi de gelişebilirdi.

Girişimci sınıfı, sivil toplumu, özgür ve eleştiren düşünme kapasitesini tümüyle yok ederek feodal itaatkârlığı totaliter itaatkârlığa dönüştüren komünizm geride ne bıraktı?

Nükleer silahlar ve 1930’larda kalmış bir sanayi,,, İyi eğitimli fakat muhalefet refleksi olmayan, yine itaatkâr bir toplum! Putin’in oy deposu.

Putin’e hayır diyebilecek ne bir güçlü girişimciler sınıfı, ne de güçlü sivil toplum ve orta sınıf var. Eski feodal “boyarlar”ın Putin versiyonu, “oligarklar”dır.

Rusya’da, Putin’den sonra en çok oy alan, 1993’te kurulmuş Rusya Federasyonu Komünist Partisi adayı Haritonov’dur ve yüzde 3,89 almıştır!

2036’YA KADAR

Öyle bir Putinizm ki, muhalifi hem çok cılız hem bir demokrasi hareketi değil Komünist Partisi!
Demokratik bir muhalefet, öyle bir toplumda nasıl taban bulabilirdi ki?

Hürriyet ve hukukun üstünlüğü değerlerini yükselterek tek başına muhalefet eden Aleksey Navalny, KBB yetiştirmesi olan Putin’in baskıcı rejiminde muhalefet partisi kuramamış, mevcut minik partileri cesaretlendirmeye çalışarak muhalefet eden bir medeni kahramandı. Ağustos 2020’de zehirlendi, 12 Şubat’ta hapishanede öldürüldü!..

Putin, anayasadaki “iki defa seçilme” sınırını önce “Medvedev formülü” denilen değiş tokuşla aşmıştı. Mart 2020 anayasayı değiştirterek 2036’ya kadar tekrar ve tekrar “seçilebilme”yi kitabına uydurttu.

Demek ki önünde 12 yıl daha var; o kadar yaşar mı? Allah bilir.

Ya da 2035’te anayasayı bir kere daha mı değiştirir?

Ama göreceksiniz, üstü örtülmüş, gizlenmiş birçok kirli ve kanlı gerçek ölümünden sonra ortaya çıkacak, susan ağızlar o zaman konuşacak. Stalin öldükten bir süre sonra olduğu gibi.

YORUMLAR (170)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
170 Yorum
  • Soru / 19 Mart 2024 21:18

    Putin, M.kemali taklit ediyor diyenlere; Putin: " ben %87 oy aldım, onun oyu %20 idi ancak yüzyıl süren yalan egitim ve propoganda sayesinde kalplere girebildi" derse?

    Yanıtla (2) (7)
  • Musto / 19 Mart 2024 22:33

    Aşık Veysel'in yazdığı ve okuduğu ağıdı istersen bir kez dinle..O günkü cenaze merasiminde İstanbul'un ve Türkiye'nin halini gör ve izle.. Her 10 Kasım'da Anıtkabir'e insanların nasıl saygı Minnet içerisinde koştuklarını gör ve izle..Tabii bunları feslinin Cübbeli'nin çocuklarına anlatamazsın.. Çünkü onların beyinleri iğdiş edilmiştir.. Yazık Siz ve sizin gibilerle aynı havayı Soluduğumuz aynı ülkede yaşadığımız için...

    Yanıtla (9) (2)
  • Gusto / 19 Mart 2024 22:59

    Moiz kohen çocukları papağan gibi ,mankurt gibi sayıklıyor; ikibin yıllık türk tarihinin mirascısı biziz; sizler ancak eski türkleri çinlileştirenlerin mirasçısısınız.

    Yanıtla (2) (2)
  • Karar Okuru / 19 Mart 2024 23:48

    Bu malum şahsın yorumu. 40 ayrı nik ile kırk ayrı kılığa giren malum kişi bu defa güya Türk milliyetçisi rolünde. İşi gücü sinsilik ve trollük.

    Yanıtla (1) (1)
  • Gusto / 20 Mart 2024 01:29

    Karar Okuru! Ben kartal gibi tek başıma fikirlerimi paylaşıyorum ancak sizler sinsi ve zavallı troller olabilirsiniz.Sadece sizin gibiler fikir paylaşamaz, saçma sıfatlar kullanarak fikirleri boğarız sanır:)

    Yanıtla (1) (2)
  • El-insaf / 19 Mart 2024 23:27

    Yüreğinde, gerçek anlamda vatan ve millet sevgisi olmayanlar, Atatürk'ün bu devlet ve millet için neler yapmış olduğunu hiç bir zaman anlamayacaklar veya anlamak istemeyeceklerdir.

    Yanıtla (4) (2)
  • Vatansever / 19 Mart 2024 23:34

    1040 yılında kurulan devletimize, halkımıza,vatanımıza bağlıyız; liderlere tapınanlarla sadece alay edilir

    Yanıtla (2) (3)
  • El-insaf / 20 Mart 2024 01:19

    "Seccadeyi serdiğim yer vatanımdır" diyen zihniyete; Bilge Kağan'ı, Alparslan'ı, Fatih Sultan Mehmet'i ve Atatürk'ü anlatamazsın.

    Yanıtla (1) (1)
  • Vatansever / 20 Mart 2024 01:46

    Git, 20 yıl kitap oku, cehaletini gider, gerçekleri öğren sonra gel, rezil olma daha fazla.
    "Milletimiz fatihlerin arkasında serserilik etmiş" vb lafları kim etmiş öğren gel.

    Yanıtla (1) (0)
  • Muro / 20 Mart 2024 09:31

    Kesinlikle katılıyorum. Liderlere tapanlarla sadece alay edilir. Avrupa amerika milletlerine hayran kesilirken ama onların zihniyet gelişimine bakmazlar,gerçi şekil şemal olarak bakıyorlar.Taha akyol bu kesim bağnaz bakışından niye söz etmez?

    Yanıtla (1) (0)
  • Karar Okuru / 20 Mart 2024 01:34

    Boş kafamda yazacak fikir kırıntım bile yok ,tek yapabildigim fikir paylaşanlara sataşarak belki susarlar diye ezikce beklemek; nolcak benim halim, hiçbir konuda bilgisi olmayan zavallıyım,araya karışsam bile aptallığımı belli ediyorum, hemen anlaşılıyor her yerde.Çok utanıyorum.

    Yanıtla (0) (0)
  • Eşref... / 19 Mart 2024 00:15

    Putin daima kazanır tabi ki..Karşısında da her daim kazanan küresel para babaları var..ortalikta dönen diktatör ve özgürlük lakirdilari tahteravalli gibidir..Gündemin durumuna göre ağırlık merkezi değişir..Garip ve kimsesize bisey çıkmaz buradan..

    Yanıtla (8) (0)
  • İstanbullu bir okur / 19 Mart 2024 02:18

    Sn.Eşref;muhteşem bir fotoğraf çekmişsiniz,teşekkür.Kula kul olmamanın,ne demek oldugunu anladıgında,insan,kutuluşununda başladıgı yer olur,orası.Tarihte çok kısa süreli kurtuluşları var,insanın.Ne yazık ki,yeteri kadar aymadıgı için yine tuzaga takılmıştır.Syglr.

    Yanıtla (5) (0)
  • Eşref... / 19 Mart 2024 06:02

    Filozof ya da bazı ideolojik doktrinler uzmani olmaya da gerek yok..yalan soyluyorlar ve yalanlarini kamufle etmek icin kukla karşıt dusman uretiyorlar,,,Dünyada hersey gayet acik ve net..Az biraz insanın önce kendine sonra topluma dürüst olması yeterli İnsan olma şerefi için...şu da var,,,dürüst sayısı az..efendisine aşık olana dürüst denmez..Kaderimiz asla degil ve imkansiz bir avuç egemenin köyde asırlarca hüküm sürmesi.IMKANSIZDIR..taşıyan,kutsayanlar sayesinde varlar...vesselam..

    Yanıtla (4) (1)
  • Okur / 20 Mart 2024 01:00

    İnsanlık manevi buluğa ermediğinden, ruhen büyümediğinden büyük düşünemiyor, büyük amaçlara kilitlenemiyor. Parayla, güçle, insanla, Allah’la kısaca herşeyle ilişkisi çocukça, nabaliğce kalıyor. Onun için de süre gelen oyunu normal görüyor, onun dışına çıkamıyor. Çocukar gibi bin sefer de kandırılsa veya kandırsa oyundan bıkmıyor. Demokrasi fistanını veya başka bir fistanı giyse de niteliksel bir değişim olmuyor.

    Yanıtla (1) (0)
  • Karar Okuru / 19 Mart 2024 22:01

    Fatalist, cinsellik düşkünü, üremekten başka bir kabiliyeti olmayan popülasyonun sayısal olarak artması, üretici, iş yapma becerisi yüksek popülasyonun ise yurt dışı göç ve başka sebeplerle ağırlığının azalması ülke ortalamasını aşağı çekmektedir ve daha da çekecektir. Dedikoduculuk, trollük, maskaralık, laklaka değildir konu. Kök varken yaprağı konuşuyor insanlar. Bir kısmı da zaten dümdüz maskaralık peşinde.

    Yanıtla (3) (1)
  • Matruşka / 19 Mart 2024 20:28

    Her yönüyle çok farklı toplumlar olmasına rağmen Rusya ve Türkiye'nin o kadar çok benzer yanı var ki, isimleri değiştir, oy oranlarını da biraz düşür al sana Türkiye. Coğrafya gerçekten kader galiba!

    Yanıtla (0) (0)
  • Okur / 19 Mart 2024 00:25

    Tek parti diktatörlüğü ve yüzde 90larda oy alan diktatörler. Bilim ekonomi insan hakları hukukun üstünlüğü demokrasi asla olmuyor. Kurallardan daha çok despotlar. Ve kendilerinden sonra da iflah olmuyor ülkeleri. Kendilerinden sonra da ekonomi demokrasi vb rayına oturmuyor. Yolsuzluklar oligarklar ülkesi oluyor hep.

    Yanıtla (12) (3)
  • Etem / 19 Mart 2024 01:14

    Doğu Avrupa ülkeleri yıllarca komünist diktatörlüklerle yönetildi. Brezilya, Arjantin, Şili, Yunanistan, Almanya, İtalya, İspanya, Portekiz’in geçmişinde de diktatörlükler vardır. Bu gün hepsinde demokrasi var. Demek ki isteyince oluyormuş.

    Yanıtla (14) (0)
  • Okur / 19 Mart 2024 02:30

    Evet haklısınız. Bir kısmı sorunlar yaşasa da öyle. Teşekkür. Aklıma Libya ırak Suriye orta Asya cum. Leri vb geldi.Bir Almanya olmak dileğimle..

    Yanıtla (5) (0)
  • recep es / 19 Mart 2024 04:55

    avrupa birliği ekonomisi arkasında olmasa demokrasi hak getire

    Yanıtla (3) (3)
  • Karar okuru / 19 Mart 2024 20:14

    Halklara bakmak lazım kendi aklı, birikimi ile kendi kendini yönetmeyen kitleler geçmişe, tarihe, liderlere hep kendi dışına fatura keser. Gerçi artık o mazeretlerde pek tutmuyor ya. Bu “dış güçler” safsatasının bir sürü versiyonu var; Coğrafya kaderdir! Bizim Ortadoğu'da da toplumlar mazeret, mağduriyet , haset ve hamaset ile yuvarlanır gider.

    Yanıtla (0) (0)
  • Türkoğlu / 19 Mart 2024 20:03

    -Navalny de demokrat bir adama benzemiyordu aslında.
    -Rus halkı tarih boyunca gün yüzü görmemiş, gerek serflik sistemi gerekse de sair nedenlerle daima ezilmiş, daima sömürülmüştür. Marksist teoriye göre gerçekleşmemesi gereken kominist devrimin Rusya'da gerçekleşmiş olmasının nedeni de budur belki.

    Yanıtla (0) (0)
  • Ceviz Ağacı / 19 Mart 2024 17:19

    Bu makale sanki Cumhuriyetin ilk yıllarını anlatıyor... Ama bir farkla Putin kendine göre milli olmayı tercih ediyor. Cumhuriyetin ilk yılarındaki erk Batıcı idi...

    Yanıtla (3) (12)
  • Eşref... / 19 Mart 2024 19:52

    Cevus ağacı altı serin olur ama uyuşukluk veren bir yapısı var..tarihleri şaşırabilir insan..

    Yanıtla (4) (1)
  • The end / 19 Mart 2024 19:17

    Eyy Erdoğan kursuleden bir ip ucu ver zamlar nezaman.elektrik doğal gaz vergi vb. Diğerlerini biliyoru et süt çarşı pazar onlar hergun oluyor. Bir tek elektriği suyu d gazı bilmiyoz. Tahminen 1 Nisan

    Yanıtla (1) (0)
  • Sahin / 19 Mart 2024 19:08

    Tavşan,a
    TRT haber ,Kars'ta Çanakkale zaferinin
    109 yıl dönümü dolayısıyla Garnizon komutanlığında tören yapılıp kutlandı.

    Yanıtla (0) (0)
  • .....Bakış..... / 19 Mart 2024 18:45

    Bütün Putin'ler (!) seçimleri daima kazanır mı ?.....

    Yanıtla (0) (0)
  • Fark / 19 Mart 2024 18:45

    Dünyada çoğunlukcu olan klasik demokrasiler ve çoğulcu olan özgürlükçü demokrasiler de var. Serbest seçimle iktidar değişiminin mümkün olması klasik demokrasi için bile ilk şartıdır, iktidar degişiminin mümkün olmadığı rejimler diktatörlüktür.

    Yanıtla (1) (0)
  • Yoksul / 19 Mart 2024 07:06

    Chp için deste deste paralar diyor. Fakat Altınok un bir kamyon dolusu para edecek mal varlığı ile belediye yi almak istiyor. Bunlarda din iman yoktur..Allah varlığına inanmıyor ki Allah korkusu olsun.

    Yanıtla (17) (3)
  • Ali / 19 Mart 2024 18:42

    Yoksul dinin imanı var mı, insaf düşünce olsa 2 kötüyü de seçmeyiz.

    Yanıtla (0) (0)
  • Mehmet Tufan / 19 Mart 2024 18:32

    Bizde de RTE nin bir daha seçilmesi için önce % 40 ile seçilme gündeme getirildi. Bu formül Bahçeli tarafından reddedildi. Aynı Bahçeli şimdi de RTE için, acıklı bir eda ile liderimizden vazgeçemeyiz diyor. Meclis erken seçimle bu kararı alabilir. Tabi 360 oyla. Ama RTE, 70 yaşında olduğundan 80 yaşına kadar yaşaması gerekir. Bahçeli de 75 yaşında.. Onun da 85 yaşına kadar... Olur mu oluŕ..Saygılar.

    Yanıtla (0) (1)
  • Siyaset bilimi / 19 Mart 2024 17:37

    Klasik Demokrasi çoğunlukçudur, Batı tipi özgürlükçü demokrasi ise çoğulcudur.Mesela Komunizm ve faşizm halk desteğini önemseyen totaliter diktatörlüklerdir, Kemalizm ise halk desteğini önemsemeyen, azınlık diktatörlüğüdür; Putin, Orban gibi liderler ise klasik demokrasiyi önemserler, batı tipi özgürlükçü demokrasiyi degil; bazı siyaset bilimciler bu durumu illiberal-liberal demokrasi ayrımı olarak yorumlarlar.Batı tipi demokrasiye, liboş diyenler bile muhalafetteyken batıdan örnek verirler.

    Yanıtla (1) (2)
  • Maldoror / 19 Mart 2024 18:32

    Batı'nın çoĝulçuklu ve özgürlükcü demokrasisi mefta olalı çok oldu; şimdi Netfilix filmleri gibi post-true. Aşırı sağ şaha kalkalı çok oluyor, hep Hitler vari kafalar.1001 gece masallarına benziyor artık dünya, gerçeklikle bağını koparmış.3.Dünya savaşının eli kulağında gibi.

    Yanıtla (0) (0)
  • karar okuru / 19 Mart 2024 00:40

    Gürcü Stalin '' önemli olan oy vermek değil, oyları kimin saydığıdır'' demiş.

    Yanıtla (23) (0)
  • İstanbullu bir okur / 19 Mart 2024 02:06

    Sn.karar okuru;nede olsa adam komonist,aydınlanmış!!!önder,işi biliyor adam bizimkiler halen komonizmin Türkiyeye fayda saglayacagı peşindeler.Hitlerin,başka iddiayla öne çıkmış versiyonu Stalin,L.Brejniev ondan kalasımı,neydi daba dün 1968'lerde olan.Ülkesini komonist beladan kurtaran Bismark gibi dehalara ihtiyaç var.Syglr.

    Yanıtla (2) (3)
  • Şaşkın / 19 Mart 2024 16:03

    Bölüşelim yetmiyor
    Büyütelim sömürmeden olmuyor
    Yetinelim nefs elvermiyor
    Birliğin tadına varamadık gitti...

    Yanıtla (4) (0)
  • Ali / 19 Mart 2024 18:31

    Çalışıp tasarruf edelim sıkıyor

    Yanıtla (1) (0)
  • Ali / 19 Mart 2024 18:22

    Bu kadar büyük topraklar bu kadar zor coğrafyayı ancak vicdansız şeytaniler yönetebilir. Rusya insanlık adına parçalanmalı..

    Yanıtla (3) (0)
  • LOVE / 19 Mart 2024 15:25

    Aşkta mantık azalır; sevilen yüceltilir, yanlışları örtülür; benzer şekilde liderlere karşı da eğitim ve propaganda kaynaklı duygusal bağ muhakemeyi etkiler ; %20 oyla(1927 seçimleri) iktidarda kalan M.Kemal yüceltilir, %87 oy alan Putin eleştirilir.Komunist ve faşist rejimlerde bile halk desteği önemsenir,tek parti devrinde halkın değeri yoktur; 1908-1925 arası sandıklara akın eden,siyasetle ilgilenen halk sonrasında,1950 deki serbest seçimlere (beyaz ihtilale) kadar sandıkları boykot etmiştir.

    Yanıtla (2) (7)
  • Karar Okuru / 19 Mart 2024 16:12

    Çok NET anlatmışsın

    Yanıtla (3) (2)
  • okur / 19 Mart 2024 17:48

    1927 seçimlerine %20 katılım mı olmuş yoksa katılımın %20 oyunu alarak mı M.Kemal iktidarda kalmış? % 20 oy alan M.Kemal ile % 87 oy alan Putin'i bence hiç karşılaştırmamak gerekir. 1927'de de çağdaş dünyada olduğu gibi katılım önemsenseydi... M.Kemal'in oyu da değil Putin'in % 87 oy oranı ; daha fazlası olurdu/oldurulurdu...

    Yanıtla (1) (1)
  • Bilgi / 19 Mart 2024 18:23

    Avrupadaki 32 devletten 28 i demokrasiydi ve katılım önemliydi.Faşist ve komunist rejimlerde bile halk katılımı önemlidir sadece Türkiye,latin amerika, ortadoğu tarzı askeri diktatörlüklerde ve mutlak monarşilerde halk katılımı önemsizdir.1927 ye kadar c.baskanı ve basbakan ordu kadrosunda rütbe almaya devam etmiştir Türkiyede.

    https://www.google.com/amp/s/m.sabah.com.tr/yazarlar/hanioglu/2017/02/05/kemalizm-ve-demokrasi/amp

    Yanıtla (1) (3)
  • Karar okur / 19 Mart 2024 19:46

    Palavraların makalesi bile aynı, hiç değişmez. 30 lu yıllarda dünyada nasıl demokrasi olduğunu seçimle iktidara gelen Hitler, Mussolini hatta onları destekleyen iskandinavlarda gördük.

    Yanıtla (0) (2)
  • Bilgi / 19 Mart 2024 21:02

    Pinokyo masalları hiç değişmez, fikir yok anca laf salatası.Demokrasi ve seçim de diktatörlüğe neden olabilir tarzı önermelerle demokrasi ve serbest seçimler olmasa da olur diyen özgürlük düşmanı lakırtılar

    Yanıtla (2) (0)
  • Trabzonlu / 19 Mart 2024 18:04

    Tam bir asır önceki dünya ile bugünkü dünyayı kıyaslamak mantıklı değil. 1923'teki Türk demokrasinini o zamanki diğer ülke demokrasisileri ile kıyaslamak lazım.

    Yanıtla (5) (1)
  • Ceviz Ağacı / 19 Mart 2024 17:42

    Putin bahane, mandacı kafa şahane...

    Yanıtla (2) (0)
  • tavşan / 19 Mart 2024 00:31

    İktidardaki gücünü kaybeden İslamcılar kendilerine Cumhuriyet bayramları hariç yeni bayram kutlama günleri arayışına girerler. Yakın tarihimizde zafer yoktur. İstanbul'un fethi ise çok eskidir. 1936 yılında Nihal atsız ve arkadaşları Çanakkale de şehitleri anma günü düzenlerler. 1960 yıllarına önemsiz olan bu gün İslamcıların Çanakkale'yi öne çıkarması ile Atatürkçüler tarafından sahiplenilir. Anafartalar öne çıkarılır. Atatürk sanki baş komutanmış gibi anlatılır. Artık doğru kaybolmuştur.

    Yanıtla (7) (7)
  • Okur / 19 Mart 2024 01:34

    İlk anma 18 mart 1916 da yapılır. Yerel analar var. İstanbulda var. Şehitliklerle ilgili cemiyetler ve Atatürkün bunlara konuşmaları var. Ancak anması ve paşanın ünlü sözü var. Halk evlerinin anmaları etkinlikleri var. Çanakkale devlet teşviki ile gündeme 90 larda getirildi. 28 şubatçılar dahil. Devlet projesi yani. Yazmayacağım sebebini.

    Yanıtla (2) (1)
  • HAYRETTİN ULUSAL / 19 Mart 2024 06:14

    Çanakkale Zaferi 2000 'e kadar kasıtlı olarak unutturulmaya çalışıldı. Hatta savaşın yapıldığı yerler kaderine terk edildi, bakımsızdı. Japonların: " Sizin Çanakkale 100 atom bombası eder, çocuklarınıza Çanakkale 'yi anlatın "sözünden sonra okullar ve belediyeler Çanakkale 'ye seferler düzenlemeye başladı. Hele hele Kurul Amare 'yi kimse bilmezdi.Ben 10-15 sene öncesine kadar Kutul Amare' nin kutlandığını görmedim. İngilizlerin baskısıyla bu zafer hiç kutlanmadı.

    Yanıtla (4) (7)
  • tavşan. / 19 Mart 2024 11:11

    Arabistan'ın bir kentinin direnişini kutlamak da sana yakışır hayrettin

    Yanıtla (4) (2)
  • serçe / 19 Mart 2024 12:17

    Lozan'da gizli madde varmış. Çanakkale ve kutul ammare kutlanmayacak diye.

    Yanıtla (6) (2)
  • Şaşkın / 19 Mart 2024 15:35

    İngilizler niye baskı kurmuş başka işleri mi yoktu

    Yanıtla (2) (0)
  • Karar okuru / 19 Mart 2024 16:31

    Gene savruk bir Tavşan davranışı komuta kademesindeki General dahil onbinlerce askerden oluşan büyük bir İngiliz birliğinin top yekün esir alınması önemli değil tabi.

    Yanıtla (7) (0)
  • Karar okuru / 19 Mart 2024 16:44

    Siz dikkat etmemişsiniz galiba ama Çanakkale de, Kut’ ül amare de eskiden beri bilinir!! Orada 13 ingiliz general be birlik teslim oldu.
    Vikipedi bilgisi; İngiliz tarihçisi James Morris, Kut'un kaybını "Britanya (İngiltere) askeri tarihindeki en aşağılık şartlı teslimi" olarak tanımlamıştır. Bu yenilgi İngiliz basınında ve kamuoyunda çok büyük bir infial uyandırdı. Bunun üzerine General Lake ve General Gorringe İngiliz ordusunda görevlerinden alınmış ve yerlerine General Maude getirilmiştir.

    Yanıtla (1) (0)
  • Mert / 19 Mart 2024 17:24

    Kut'ül amare Osmanlı ordusunun, 1. Dünya savaşında itilaf devletleri güçlerini mağlup ettiği muharebelerden biridir, tıpkı çanakkale gibi. Bunu arabistanın bir şehri olarak anlayanları da gördük ya artık ne desek boş.

    Yanıtla (1) (1)
  • Ceviz Ağacı / 19 Mart 2024 17:38

    Yeni kurulan devletin halkı "şaşkın" olsun diye...

    Yanıtla (0) (1)
  • Karar Okuru / 19 Mart 2024 19:57

    Tavşan için "Tarafı Belli " tanımlaması kullanmak daha doğru olur. Bizden taraf olmadığı belli !!!

    Yanıtla (0) (0)
  • Mr / 19 Mart 2024 10:50

    Yazmış olmak için yazma, ömrünün üçte ikisi savaş meydanında geçmiş Atatürk için hiç birimizin savaşla ilgili tenkit etmek, komutandı, başkomutan dı, değildi demek hakkımız yok.

    Yanıtla (8) (1)
  • Okur / 19 Mart 2024 16:19

    Yalan bilgi yazıyor tavşan buna diyeceğiniz yok mu.

    Yanıtla (2) (0)
  • ali / 19 Mart 2024 16:47

    yalan derken doğrusunu yazman gerekir okur

    Yanıtla (0) (0)
  • Okur / 19 Mart 2024 17:19

    2 yazıda da yazdım ya verdiği bilgiler yalan uydurma.

    Yanıtla (0) (0)
  • yıldız / 19 Mart 2024 16:58

    Atatürk çanakkale de başkomutan değildir, kimse böyle anlatmıyor, ancak alman askeri dergilerini ve o zamanın osmanlı genel kurmay başkanı olan alman komutanın hatıralarını okumak yeterlidir. Kemal Paşa, bu savaşta başarılı olmuştur. Bunun saklanacak, gizlenecek, acayip bir tarafı yoktur. Tavşan gibilerde haklıya hakkını, teslim etmeyi bir gün öğreneceklerdir. Bu kadar basit.

    Yanıtla (8) (0)
  • tavşan / 19 Mart 2024 00:27

    Atatürk Türkiye cumhuriyetini kurar. Bayramlar ilan edilir. Çanakkale muharebesi anmalar kutlamalar arasında yer almaz. Atatürk Çanakkale'nin 1. dünya savaşının bir cephesi olduğunu cephede zafer kazanılamayacağını ancak savaş sonunda zafer veya mağlubiyet belli olacağını bilirdi. Savaştan hezimete uğrayarak çıkmıştık.

    Yanıtla (7) (6)
  • Okur / 19 Mart 2024 02:24

    Kurtuluş Savaşı sürerken meclisde Çanakkale anılır konuşmalarda. 20 li yılların sonunda 32 33 34 ve sonrası aralarında mv hafızların olduğu topluluklar geziler düzenler ve 1919 da açılan anıtta anma günü yapar. Kadın derneği ayrıigider.Nihal atsız lozana karşıdır ihanet olarak görür ve 33 de beş on kişi ile gider.halkevi ile ilgisi yoktur.. 5 ay önce fakülteden atılmıştır. Ondan öncesi var.

    Yanıtla (2) (1)
  • Vesselam / 19 Mart 2024 05:56

    Canakkale, milli mücadelemizin onsozu olarak kabul edilir. Bu kabul doğası gereği sonraya dayanır. Diger yandan Atatürk yapmadı diye birseyleri yapmamak bir tür bağnazlık olabilir. Değerlendirmeleri dikkatli yapmak gerekir.

    Yanıtla (1) (0)
  • Şaşkın / 19 Mart 2024 15:58

    Tarihimizdeki hangi savaşı önemsemeyelim peki çünkü birileri kutlanınca anılınca daha niceleri yetim ve öksüz kalmıyor mu? Anmanın da ne demek olduğunu anlamak zorunluluğumuz yok mu? Bayram seyran hayran hayran bakınma günü mü olmalı? Düşünmekte fayda olabilir zira; "savaş"ı bitirmenin yolu yöntemi yerine yeni zaferlere namzet ortamlar üretiliyor...

    Yanıtla (0) (0)
  • Okur / 19 Mart 2024 16:17

    Tavşan bu ve diğer yazısında ve önceki değişik yazılarda yalan bilgiler uyduruyor. Bu dikkatinizi çekmedi mi. Verdiği yalan bilgiler üzerine yorum yapılmaz en yalanını ortaya çıkaran bilgiler verdim. Bu yalanlar için diyeceğiniz yok mu.

    Yanıtla (3) (0)
  • tavşan. / 19 Mart 2024 16:50

    sayın editör okur yalan yazdığımı iddia ediyor. Lütfen ya yalanı kanıtlasın yada kendisi yalancı. lütfen bu yorumu yayınlayın yada bu çapsızın yazısını kaldırın

    Yanıtla (1) (3)
  • Okur / 19 Mart 2024 17:27

    Yalanını kanıtladım. Ne yapacaksın şimdi. Önceki yazılarında da yalanlarını yazdım.

    Yanıtla (2) (0)
  • Okur / 19 Mart 2024 17:44

    1.yalanın.Nihal atsız 3 5 kişi ile 1933 de çanakkaleye gider. Sen 1936 diyorsun. Bunu lozana düşmanlığından yapar. 2.yalanın anma yoktur Atatürk zamanı diyorsun. 1920 lerde 31 32 33 34 ... De aralarında mv ve hafızların olduğu topluluklar anma yapar. Kadın derneği ayrı anma yapar. Halk evleri yapar. Şehit dernekleri Çanakkale ist başta yapar. 1930 ların hemen başında dnz kv km anma için nizamname yayınlar. Vd hani anma yoktu. Yer yok diğer yalanların için.

    Yanıtla (3) (0)
  • Karar Okuru / 19 Mart 2024 20:04

    İspatlama Mecburiyeti Safsatası "Argumentum ad Ignorantiam" Bir şeyin doğru olduğu ispatlanamamışsa yanlış, yanlış olduğu ispatlanamamışsa doğru olduğu argümanı. Yavuz safsatacı herkesi çapsız ilan edermiş. :)) Doğrulara bulanmış yalan ve saptırılmış görüşler saçmak tam bir Tavşan işi. Her nedense otomatik olarak en çok yorum yazılan köşe yazısını seçip oraya musallat oluyor, ağırlıklı olarak Taha beyin köşesine yorum yazıyor, mesela Sayın Kiras'ın yazılarına yorum yazmıyor! Cısss !! mı ??acaba.

    Yanıtla (1) (0)
  • Okur / 19 Mart 2024 21:57

    Edit.. Bu çapsız yalancı yakınınız mı. 5 saat oldu sesi çıkmıyor. Yalancı cahil ahlaksızı korumuş oluyorsunuz. Özür dileyecek bu şeref yoksunu yalancı cahil çapsız.

    Yanıtla (0) (0)
  • Okur / 19 Mart 2024 22:32

    Evet. Yalanlarını yazdım. Cevap ver. Çapın ortaya çıksın.

    Yanıtla (0) (0)
  • Karar Okuru / 19 Mart 2024 16:11

    Albay Thomazİ Fransız bakış açısı, alıntı
    “Sefer, ……hesaplanması olanaksiz çok büyük paraya mal olmus, çok büyük sayida askeri araç, gereç ve donatımın ve deniz araçlarının tahribine veya hareket edemez hale gelmesine neden olmustur. Bu sefer, savasta Müttefiklerin uğradıkları, çok yanki uyandiran, ses getiren bir yenilgi ile sonuçlanmıştır. Bu sefer, Bulgaristan't savaşa sürükledi, Rusya’nın onarılmaz yenilgisine neden oldu, Bolsevik ihtiläline izin verdi, ….Dünya Savasini en az iki yil uzatti

    Yanıtla (1) (0)
  • Yorumcu / 19 Mart 2024 06:09

    AKP seçmeninin nerdeyse tamamı Putin hayranı. Çok ilginç değil mi?

    Yanıtla (12) (0)
  • Şaşkın / 19 Mart 2024 15:50

    Geçici

    Yanıtla (0) (0)
  • Manisalı / 19 Mart 2024 14:23

    Ben Putin in Atatürk'ü örnek aldığını düşünüyorum.2004 Anıtkabir ziyaretinde deftere " izindeyiz" anlamına gelen cümleler kurmuştu..Rusya da bulunduğum dönemde de herkes çok seviyordu.Dış politikada duruşunu da beğeniyorum. Ukrayna savaşını başlatmayabilirdi belki amma emperyalist güçlerin çevreini sarmasını da kabul edemezdi..

    Yanıtla (1) (12)
  • Adnan / 19 Mart 2024 13:48

    Tek adam rejimleri kumar gibi hep kasa kazanır.

    Yanıtla (1) (0)
  • Karar okuru / 19 Mart 2024 13:43

    İlk on yıl destek olarak Türkiye’ nin de o yola hazırlanmasına kimler vesile oldu acaba

    Yanıtla (2) (1)
  • H. Matisse / 19 Mart 2024 13:37

    Bizde de son seçimim deyip, ömür boyu koltukda oturma telasi var.
    Işte ben gitmek istiyorum ama etrafimdakiler ve mini ortak etegimi birakmiyor argumanina sariliyor.
    Sanki memlekette adam tükendi..
    Milletin 31. 03.de sinyal vermesi gerekir..hipnoz dan uyanirsa tabii ki.

    Yanıtla (3) (0)
  • karar okuru / 19 Mart 2024 13:36

    Sadece Putin mi? Sisi %97, Aliyev %92 en garibanı Erdoğan %52 zihniyet olarak pek fark yok ama oy farkı var.

    Yanıtla (5) (0)
  • Ali Bal / 19 Mart 2024 13:35

    Putin sayesinde Rusya Amerikaya yem olmaktan kurtuldu. Amerika kimseye acimaz. Ruslar yatip kalkip Putine dua etsinler. Putin olmasa Rusya coktan 50 ye bölünmüstü.

    Yanıtla (3) (1)
  • Berberoğlu / 19 Mart 2024 12:40

    Bizimki de "hep kazanmak" istiyor. Putin'le aralarındaki "sıkı-fıkılık" boşuna mı?!

    Yanıtla (1) (0)
  • Elbaki huvel baki / 19 Mart 2024 12:36

    Sn Akyol, ABD eski başkanı Kennedy ye atfedilen bir söz var; Kennedy der ki, " Siz ne kadar iyi olursanız olun, sizin %20 muhalif bir kitleniz" olacaktır şeklinde.Yani isyerseniz ay'a altından otobanlar yapın.Simdi buna göre siz yazınızda sanki Putin gerçekten %87 oy almış gibi sebepler siralamissiniz; bu kadar oy alması mümkün mü?

    Yanıtla (0) (0)
  • Sedat F. / 19 Mart 2024 12:25

    Erdogan'nin idolü "Dostum Putin" %87,5 oraninda oy aldi,kazandi.
    "Kanka" Aliyev %92 oraninda oy aldi kazandi.
    Misir'da "yeni "kardesimiz Sisi %92 oraninda oy aldi kazandi.
    Diktatörlerin neden bu kadar cok oy alip,saltanatlarinin tadini cikariyorlar?Sanirim Erdogan*da cok özeniyordur dostu,kanka ve kardesine (!)..

    Yanıtla (1) (0)
  • karar / 19 Mart 2024 12:23

    "Önünde 12 yıl daha var; o kadar yaşar mı? Allah bilir." Nedense siyasetçiler için ölüm lafı hiç kullanılmıyor son zamanlarda... Siyasetçilerin de 'ölümlü' olduğunu hatırlattığınız için sizi tebrik ederim Taha bey...

    Yanıtla (0) (0)
  • Rumuz / 19 Mart 2024 12:20

    Bu yazıyı Rusya da yaşayanlar okuduğunda tepki şu: "Rusyayı Rusya da yaşamamış Macar?(Tibor Szamuelly) yazardan öğrenemezsiniz. 90 lı yıllardaki dağılma sürecinden sonra açlık seviyesine düşmüş halkın hala çoğu yaşıyor ve Putin i yeni refah seviyelerinden dolayı çok seviyor."

    Yanıtla (1) (0)
  • Ali / 19 Mart 2024 12:10

    Tüm diktatörler her zaman kazanır.

    Yanıtla (0) (1)
  • İbrahim Hanif / 19 Mart 2024 12:09

    İktidar hırsı ne korkunç bir güçtür ki, insanı beyin fonksiyonları yok oluncaya, fiziksel aktiviteleri dumura uğrayıncaya kadar ayaklarını sürüye sürüye koltuğuna yapıştırır. Dünya değişse de, bu böyledir

    Yanıtla (1) (0)
  • Lider / 19 Mart 2024 01:06

    Onu bunu bilmem. Dünyada sadece 2 lider var. Biri reis diğeri Putin. En güçlü, güvenilir ve en ahlaklı iki lider. Bunlar olmasa dünya kana bulanırdı

    Yanıtla (5) (47)
  • Etem / 19 Mart 2024 02:13

    İroni yapıyorsun diyecektim ama yapmıyorsun. Sen ya çok bilgisizsin ya da troll.

    Yanıtla (25) (4)
  • Yorumcu / 19 Mart 2024 06:17

    Onu bunu bilmem demeniz çok isabetli olmuş.

    Yanıtla (17) (1)
  • elifer / 19 Mart 2024 10:27

    Mükemmel cevap :D

    Yanıtla (2) (0)
  • okur / 19 Mart 2024 17:35

    Yani; Lider'in "onu bunu bilmem" demesi ... Yaptığı yorumunda yanlış olduğunu mu gösteriyor? Yorum yaptığı konuyu (Dünya'da kaç lider olduğunu, hangi liderlerin en güçlü, en güvenilir ve en ahlaklı olduğunu) da bilmediğini mi gösteriyor?

    Yanıtla (0) (0)
  • Sedat F. / 19 Mart 2024 10:30

    Yasamin tadini cikaran, 2 Otokrat, Dünya'da sevilmeyen itibar da görmeyen iki sahis..

    Yanıtla (0) (0)
  • Sedat F. / 19 Mart 2024 11:19

    01:06 Onu bunu bilmem veya "Ama montaj,ama bu ,ama su"
    Bu iki lakirdi "incir cekirdegini dahi doldurmayacak seviyede..

    Yanıtla (1) (0)
  • Karar okuyan / 19 Mart 2024 12:06

    Gazze kana bulanmış vaziyette, senin reis ile Putin se seyretmekte!!!

    Yanıtla (5) (0)
  • Namık Kemal Bayraktar / 19 Mart 2024 12:03

    Türkiye’nin demokrasi tecrübesi tabii ki Rusya ile mukayese edilemeyecek kadar yüksek seviyededir.Hal böyle iken,bütün olumsuz koşullara,başka bir ifadeyle,bizzat yarattığı vahim ekonomik tabloya rağmen iktidarın,hala belli bir kesimin kayıtsız şartsız desteğine sahip olması-aynen Rusya’da olduğu gibi- acaba,yüz yıllardan beri adeta genlerine işlemiş saltanatın sonsuz gücüne tapma refleksiyle izah edilebilir mi?

    Yanıtla (0) (0)
  • Necmi uğurlu / 19 Mart 2024 11:52

    Bu hikaye bana hiç yabancı gelmiyor..Sanki yurdum insanının profilini tanımlıyor.. Hafi rus halkının ruh halini sosyolojik yapısını anlıyorum adamlar yaklaşık 100 yıl demokrasinin düşünme özgürlüğünün olmadığı totaliter bir rejim altında yaşadılar..peki benim yurdum insanı neden böyle..neden sorgulama ve eleştirel akıl yoksunu??

    Yanıtla (0) (0)
  • Musto / 19 Mart 2024 11:44

    Halkını diktatörlere teslim eden mecbur eden önceki kötü yönetenler utansın.. Denize düşen yılana sarılırmış.. Hitler Mussolini halkın gücüyle iktidara geldiler halkları perişan olmuştu. Rusya komünizm sonrası tek ihraç ürünleri kadınların bedenleriydi.. ülkemizde koalisyonlar bir türlü istikrari getirmedi bankalarımızın içleri boşaltıldı halk umutsuzluğa kapıldı.. Seçimle gelen devletin gücünü kendi gücü gibi kullanarak tek Adama tek partiye dönüşüyor...

    Yanıtla (4) (1)
  • karar kalite / 19 Mart 2024 11:09

    Türkiyeden ve başka devletlerden oy kullanımı her zaman yanlış. yaşamadıkları ülkenin kaderini dışarda yaşayanlar belirliyor. Tıpkı Türkiyede yaşamayan gurbetçiler gibi

    Yanıtla (2) (0)
  • Seher / 19 Mart 2024 11:09

    Stalin'in ölümünden sonra,1956'da 20.parti kongresinde konuşan Kruşçev (1937'deki büyük temizlik sürecinden sağ çıkmayı başarmış...) Stalin'i ağır şekilde eleştiren bir rapor okur.Suçlar ifşa edilir.
    Cehalet,korkular,çaresizlik,koşulsuz bağlanmaya itiyor.Birileri de bundan ziyadesiyle faydalanıyor,cehaletin ferasetine yaslanıyor...
    Nitelikli eğitim,demokrasi bilinci,refah toplumu,kendine güvenen özgür bireyler...

    Yanıtla (1) (0)
  • The end / 19 Mart 2024 11:02

    Putinden yol yordam teknik öğrenen Türklerde olabilir.nitekim

    Yanıtla (0) (0)
  • Mevlüt Kanbur / 19 Mart 2024 10:51

    Çok ilginç burada çok bilmiş ukala yorumcu var ama hiç birisi açık oy Gizli tasnif şeklinde Türkiye de yapılan seçimden hiç bahsedilmemiş.

    Yanıtla (1) (0)
  • KOCA YUSUF / 19 Mart 2024 10:49

    Aliyev den daha az oy almis, bazilarinin caldikca oylari artiyor.

    Yanıtla (0) (0)
  • Karar okurum / 19 Mart 2024 10:44

    Kuzey Kore' nin de nükleer başlıklı balistik füzeleri, liderine tapan ama sefalet içinde yaşayan bir halkı var.

    Yanıtla (1) (0)
  • O / 19 Mart 2024 10:42

    Sayın akyol ne zaman adam oluruz biliyormusunuz.
    Ne zaman sağcı muhafazakar kesim devleti yanı hükmeti eleştirmeyi, sorgulamayı dinsizlik olarak algılamak tan bu zihniyet ten kurtulur o zaman adam oluruz.
    Sorgulanmayan eleştirilmeyen hükümetler tiranlaşir.
    Yapacak bir şey yok, zihniyet devlet hükmet anlayışı algısı değişecek.

    Yanıtla (2) (0)
  • O aslan / 19 Mart 2024 10:20

    Putin kazanır, kuzey köre başkanı da kazanır İslam ülkelerinin kıral lari da' kazanır.
    Aşağılık kompleksi ne girmeye gerek yok çünkü doğu da' demokrasi yok.

    Yanıtla (1) (0)
  • BİRokur / 19 Mart 2024 10:17

    Hani bir reklam vardı:
    "yok birbirimizden farkımız."
    Biz Osmanlı Bankasıyız!

    Yanıtla (1) (0)
  • Takipci / 19 Mart 2024 10:08

    Demokrasi secimle gelmek degildir, secimlegitmektir(K.Popper) Bir yerde okumustum, deniyorki: "Otokratlar secimle gelebilir, secimle gideni hic olmamistir" Bir vatandas olarak sahsi gorusum: ON SECIM yoksa, Demokrasi yoktur...

    Yanıtla (0) (0)
  • DALGACI / 19 Mart 2024 10:04

    Hani, FETÖ'nün silahlı kalkışması başarısız olunca Erdoğan rakiplerini, hasım gördüklerini siyasetten temizlemek için fırsat bilip; "..Allah'ın bize bir lütfu.." demişti ya...

    Putin'in siyasi rakipleri de ve hasım bildikleri ya zehirlenerek ya intihar ederek ya da havada infilak ederek ölüyorlar...

    Ne hikmetse(!), bu tür "İlahi takdirler" hep (tek adam diye adlandırdığımız) otoriter, toaliter, diktatöryal rejimlerde oluyor.

    Acaba Allah bu tipleri çok mu seviyor(!)

    Yanıtla (1) (0)
  • Fethullah / 19 Mart 2024 10:02

    Adam iktidara gelmek işi biliyor,bu suç mu?

    Yanıtla (0) (1)
  • Karar Okuru / 19 Mart 2024 09:53

    Demokrasiyi Hüdayi Nabit. gökten bedava inen yağmur, yerden biten ot zannedenler göz yaşartıyor. Demokrasi istiyorsanız Demos'a kasdetmeyeceksimiz. Bu birincisi. İkincisi de üreten, kaliteli üreten, yüksek miktarda cari fazla veren bir ülke olacaksınız. Üçüncüsü ise dünyanın ağaları ile iyi geçiniceksiniz. (Bknz. Emmanuel Wallerstain) Dünyanin ağaları Filistinli katletmekle meşgul. Yani üçincüsü zaten zor. İkincisi ise 200 yıldır yok. Birincisi ise bazen sinsi bir şekilde bazen açıktan hedefte.

    Yanıtla (3) (1)
  • ÖTÜKENLİKURT / 19 Mart 2024 09:40

    Huntington der ki, despotu koltuğundan ya ordu kaldırır, ya da ölüm! Rusya'da demokrasi kültürü sıfırdır. Onların en büyük eksiği bir ATATÜRK çıkaramamış olmalarıdır. Navalny bence bir ümitti, bir kıvılcımdı. Bir demokrasi meşalesi yakabilirdi. Bunu önce Putin gördü ve zehirleme kodes ve ölüm! Çok üzüldüm ölümüne. Kim demokrasi mücadelesi veriyorsa ona çok sıcak bakarım. Despotlardan nefret ederim. Pazar günü adamın birisi verilen oyların tümünü aldı, sanırım övünmüştür. Aklı o kadar!

    Yanıtla (2) (0)
  • -V- / 19 Mart 2024 02:06

    Rusyada bile devlet başkanı ile başbakan, makam değişimi yapacak kadar anlaşabiliyor ; Türkiyede bu kadarı bile imkansızdır; padişah- sadrazam,cumhurbaşkanı-başbakan ilişkileri hep problemli olmuştur; M.Kemal döneminde İnönü ve Erdoğan döneminde Davutoğlu bile azledilmiştir.Türkiyede mevcut sistemin zaafı

    Yanıtla (1) (3)
  • Mr / 19 Mart 2024 09:29

    Laf dinlemedi attım geleneği Davutoğlu ile başladı. Direnmeyip halkın oyunu çöp yapan Davutoğlu eseriyle ne kadar övünse azdır.

    Yanıtla (0) (2)
  • Sedat F. / 19 Mart 2024 09:25

    Erdogan'nin idolü "Dostum Putin" Putin'e cok özeniyor ve onun yolunda onu taklit ediyor. Her iki otokrat ömür billah saltanat sürdürmek istiyorlar ,sefasini da gercekten sürüyorlar...

    Yanıtla (1) (0)
  • Adnan Topuz / 19 Mart 2024 09:25

    Komünist ülkelerde girişimciliğin zayıf olması, burjuva sınıfının gelişmesini engelliyor. Toplum alıştığı komün sistemini bir şekilde sürdürmeyi tercih ediyor. Güçlü iktidarlar sosyal politikalarla bu sistemi devam ettirebiliyor. Bunun yanına dış güçler söylemi ve Büyük Rusya ideali de gelince halk desteği büyük boyutlara ulaşabiliyor. Her ülkenin heybesinde çirkinlikler var. Bunların boyutu ileriki tarihlerde ortaya çıkacak.

    Yanıtla (2) (0)
  • O k u r / 19 Mart 2024 09:17

    Bazan düşünüyor düşünüyor düşünüyor düşünüyor .............. um,
    hatta inanın bi daha bi daha düşünüyorum..
    Yapay zekâ bile icad edildiği, dijital ile herşey, her gerçek anında yayıldığı ve öğrenildiği halde,
    Bazı tiyatro severler !
    Oyuncuları, konusu, dekoru, makyajı, salonu aynı olan ve hiç değişmeyen bu demokrasi oyunlarını bıkmadan usanmadan nasıl izler durur,
    Aklım ermiyor !

    Yanıtla (1) (0)
  • HAYRETI MUCIP / 19 Mart 2024 08:58

    Allah Rus halkına ve de tabii ki bize de merhamet etsin çünkü biz de yavaş yavaş Putin Rusyasina benzemeye başladık!

    Yanıtla (5) (0)
  • karadağlı / 19 Mart 2024 07:17

    rus fıkrası
    Putinin danışmanı koşarak gelir
    sayın başkan size bir iyi bir kötü haberim var
    iyi haber seçimi kazandınız
    kötü haber size kimse oy vermedi der

    Yanıtla (7) (0)
  • Okur / 19 Mart 2024 07:03

    Putin i eleştiriyoruz ancak bizimle kıyaslandığında denetimsiz ihaleler, çevre talanı, ekonomiye bilgisizce müdahalesi görülmez. Ruslar kenetlenmez ise sahip oldukları toprakları ,petrol, doğalgaz ve zengin yeraltı kaynaklarını azgın kapitalist lere kaptırma riski var.Ruslar, kurtların çevrelediği besili bir geğik gibi. Başka bir yöntem ruslara zarar verir.

    Yanıtla (0) (0)
  • AHMET GÜLÇUBUK / 19 Mart 2024 06:10

    Yönetilen ler açısından Esasen yok birbirimizden farkımız....Hatta ekonomileri Türkiye den daha güçlü...Liderleri daha bilge...din inancı lidere uyarlanmadı...hala tatil amaçlı yurt dışına çıkan sayısı oransal olarak bizden daha fazla...Savaş halindeler ama bizim doğalgaz borcumuzu öteleyebiliyorlar yani onlardan kredi almış oluyoruz...v.s...

    Yanıtla (5) (0)
  • Aydın ARAÇ / 19 Mart 2024 06:00

    Yazının başlığı "Dikdatörler kazanmayı biliyor olmalıydı."

    Yanıtla (2) (0)
  • Namlıoğlu / 19 Mart 2024 05:55

    Sağlıklı günler Türkiye’de de toplumlar bir şekilde kontrol altında tutularak hep geçmişteki kötü hatıraları canlandırılıp korku dini istismar menfaat sürü piskolojisile sahipsizlik korkusu bir partinin lideri bile köleler gibisloğanlarla etrafına topadığı kitleyi yönetme sorumluluğu paniklemeye sürükledi dünyada görülmeyen bir parti lideri başka partinin bşk. Lider ve kurtarıcı görüyor. Putin kendi kendisi tarihi şahsiyetin vasiyet’ini gerçekleştirmeye ugraşıyor. Mevcut en karizmatik lider

    Yanıtla (0) (0)
  • Millet / 19 Mart 2024 05:52

    Her sorunun çözümünü liderden bekleyen, çözüm üretmeyen, soru sormayan toplumlar; böyle Putin gibiler tarafından ezilmeye, sömürülmeye mahkumdurlar. Herkes başını kaldırsın, gözünü açsın ve etrafına baksın, aklını kullansın.

    Yanıtla (6) (0)
  • Emekli / 19 Mart 2024 05:50

    Putin Erdoğan'ı yetiştirdi. İyi bir öğrenci oldu. Ömrü oldukça Erdoğan ile devam.

    Yanıtla (2) (0)
  • Vesselam / 19 Mart 2024 05:47

    Yazının başında bahsedilen iki sebebe ek 3. Sebep "stabilite, istikrar" olabilir. Gecen izlediğim bir yayında der ki komünizm sonrası demokrasi denildi fakat insanlar bir günde işsiz kaldılar. Baba eve ekmek getiremedi. Anne hayat kadını oldu çocuk besleyebilmek için, çevre ülkelere gitti; evdeki eşyaları sattılar. Simdi bu kişinin kafasındaki 'demokrasi' dönemi böyle. 90larda cocuk olup bunları yaşayanlar 2000den itibaren Putin önderliğinde işlerin toparlandigini görüyor.

    Yanıtla (1) (0)
  • haluk d / 19 Mart 2024 05:24

    Tek adam rejimlerinde sonuc hep aynı? kuzey korede aynı yolda gidiyor.

    Yanıtla (3) (0)
  • vatandaş / 19 Mart 2024 04:49

    Ülkenin ve milletin geleceğinden daha fazla birilerinin geleceğini düşünenler vatan ve milet sevgisinden bahsedemezler.

    Yanıtla (9) (0)
  • Fani / 19 Mart 2024 04:32

    Sonuç birileri kazanırken, toplum hesabı ödüyor ise suç kimde. Karşı çıkmıyor isen kaderine razı olacaksın iki gözüm. Herşeyin bir bedeli olsa gerek, ağlamanın faydası yok.

    Yanıtla (4) (0)
  • -V- / 19 Mart 2024 02:08

    Türkiyede mevcut sistemin temel zaafı; Meclis üyelerinin önseçimle belirlenmemesi, lider atanmışları olarak seçildikleri için lideri denetleyememesidir.

    Yanıtla (8) (0)
  • tavşan. / 19 Mart 2024 00:38

    Memlekette her saldırganlığı "tahrik olmak" ile açıklayan bir kitle var. Kadın, çocuk ya da kulüp, sürekli saldırıya uğrayanı suçlu gibi gösteren, sonsuz tahrik olma özgürlüğü veren bir kitle.
    Hem sürekli kazanıp hem sürekli mağdur görünenler de aynı kaynaktan besleniyor.

    Yanıtla (11) (1)
  • karar okuru / 19 Mart 2024 00:20

    demek ki formüller üretilebiliyor... esin kaynağı olur mu dersiniz?

    Yanıtla (0) (0)